SariPorvari Porvarin hillitty charmi

Oodi perusterveydenhuollolle ja asiantuntijuudelle

Eipä ole kuulunut pahemmin kehuja Kouvolan terveydenhuollosta muutoinkaan ja nyt osastojen sulkeminen synkistää tunnelmaa entisestään. Oman kokemukseni mukaan perusterveydenhuolto on kuitenkin toiminut meillä oikein hyvin ja perheemme on aina saanut tarvittavat ja oikea-aikaiset palvelut. Riippumatta siitä murtuuko käsi taikka mieli niin minun näkemykseni mukaan hoitoketju toimii Kouvolassa niin hyvin kuin se vain olosuhteisiin nähden voi olla mahdollista. Vaikka erikoissairaanhoidon osalta tilanne on nyt ikävä niin perusterveydenhuollossa on yhä toivoa. Vetoankin ettei jatkossa suotta riskeerattaisi toimivia palveluita, kuten aikuispsykiatrian avopalveluita.

Kouvolan aikuispsykiatrian avopalveluissa on vuonna 2017 ollut yhteensä 31 126 asiakaskäyntiä. Mielenterveyspalveluiden asiakkaat kestävät huonommin hoitoon liittyviä muutoksia ja epävarmuutta, mutta tulevan sote- ja maakuntauudistuksen myötä myös näitä palveluita uhkaa kunnon myllerrys. Hoidon jatkuvuuden epävarmuus voi uhata kuntoutuvien potilaiden toipumista, jossa luottamuksellinen hoitosuhde on tärkeää. Varsinkin laaja-alaisia palveluja tarvitsevien asiakkaiden kuntoutumisen kannalta palvelujen ja hoidon pirstoutuminen useiden eri palveluntuottajien välille on suuri riski.

Kuten hiljattain opimme, meillä kaikilla on rajoitteita. Joskus nämä rajoitteemme vaativat ammattiapua, joskus taas elämä heittelee arvaamattomia ja ikäviäkin yllätyksiä polullemme - emmekä todellakaan ole aina itse syyllisiä ahdinkoomme. Aallonpohjalla pyristellessä tarvitsemme ammattilaisen vakaata kättä auttamaan meidät jaloillemme ja tarvitsemme ammattilaista kulkemaan rinnalla, jotta toipuminen onnistuu. Nyt minua huolestuttaa kaikkien meidän entisten, nykyisten tai tulevien mielenterveyspalveluita tarvitsevien asiakkaiden puolesta, miten hyvin saamme tarvittavaa apua vaikkapa viiden vuoden päästä aallonpohjalla räpiköidessämme. Lisäksi olen erittäin huolestunut niistä vakavista seurauksista, jotka aiheutuvat mikäli sote- ja maakuntauudistusta toteutetaan väkisin talous edellä asiantuntijuuden sijaan. Jos halutaan toimia kustannustehokkaasti, asiantuntijuutta on ehdottomasti priorisoitava. Asiantuntijuus ja asiakasnäkökulma unohtamalla ei taatusti synny hyvää jälkeä palveluiden laadun, kustannusten, käyttäjien tai tuottajienkaan näkökulmasta. Mittava muutos vaatii aina huolellista valmistelua, aikaa ja asiantuntijuutta.

Mielenterveyden keskusliiton mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapausuudistus sisältää erityisen riskin haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille, kuten mielenterveyskuntoutujille, vanhuksille ja kehitysvammaisille. Toimivaan ja tulokselliseen mielenterveystyöhön tarvitaan tiiviisti yhdessä toimivat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, joita järjestöjen tuottamat, kuntoutumista tukevat palvelut ja vertaistuki täydentävät.

Aikuispsykiatrian avopalvelut ja koko muu perusterveydenhuoltomme ansaitsee välillä myös kiitosta. Toivon hartaasti, että tulevaa Kymenlaakson sote-kuntayhtymää rakennettaessa satsataan asiantuntijuuteen, jonka myötä turvataan toimivat ja oikea-aikaiset palvelut jatkossakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat